Satranç Motorları Piknik Satrancı Oynarsa… Çok Verimli Satranç Çalışma Yöntemi

chessEngine1

Piknik Satrancı’nı, bir süredir eğitsel yöntem olarak kullanıyoruz. Satranç öğrencisi, Piknik oynayarak, konuma tarafsız bir gözle bakabilmeyi ve rekabet baskısını kenara koyarak, satrancın kendinden zevk alabilmeyi öğreniyor. Bu yöntemle, öğrenme eğrisi, psikolojik avantajların da yardımıyla, oldukça kısalıyor. Pekiyi, acaba öğretmen -ve oyuncu(!)- kendi satranç çalışırken, Piknik Satrancı’nın sağladığı bu avantajlardan yarar sağlayamaz mı? Tek başınaysa, zor. Öte yandan, satranç motorları uzun süredir insanlardan daha iyi oynuyor. Cep telefonuna yüklediğimiz satranç yazılımları bile, dünya şampiyonu dahil, insanoğlunun her temsilcisini alt edebilecek kudrette. Bu verilerden yola çıkarak, çok kuvvetli üç satranç motoruna, kendi aralarında Piknik oynatmayı düşündüm. Bunun için, rating listesindeki satranç motorlarından açık kaynaklı ve bedava ilk üç satranç motorunu seçtim: Stockfish 9 (3451), Andscacs 0.921 (3267) ve Booot 6.2.1 (3229)

chessEngine1 engineList

Motorlar kendi aralarında tartışamadıklarından, oyun boyunca süren hamle tartışma işini ben üstlenmek durumunda kaldım ve motorlar arası çeviri işini üstlendim. Bu şöyle mümkün oldu: Üç motor da aynı hamleyi öneriyorsa doğrudan oynuyorum. İki motor bir hamle öneriyor ve üçüncü motor başka bir hamlede ısrar ediyorsa, ilk iki motorun önerdiği hamleyi oynatıp konumu üçüncü motora veriyorum. Onun konum değerlendirmesi, var olan değerlendirmeyi çok değiştirmiyorsa (örneğin 0.75 hemen 0.20’ye düşmüyorsa) hamleyi kabul ediyorum. Üç kafadan ayrı ses çıkıyorsa, Piknik kuralları gereği, hamle sırası kendinde olan motorun hamlesini oynuyorum. Bu arada: İlk kez denediğim Booot, tam Yakup Bayram tarzı bir uydurma kapasitesine sahip. Nerede bir şeyler feda etmeli “niş” varyant var; hemen ikinci hamle olarak bulup çıkarıyor.

Amacım sadece üç çok güçlü motorun kapışmasını izlemek değil, aynı zamanda, istediğim bir konum hakkında daha etraflı bir içgörü edinebilmekti. Bunun için, görece fazla incelenmiş, elimdeki teorik veriyle karşılaştırma olanağı bulabileceğim bir konumla denemeye başlamak istedim ve İspanyol Açılışı Çigorin devam yolunun tipik bir varyantını tahtaya dizdim. Kendimi, konum sormak için üç süper GM hoca birden tutmuş gibi hissediyordum:

Maçın son bölümünü izlemenin çok zevkli olduğu söylenemez ancak son 13-14 hamle oy birliğiyle oynandı. Son konumda tüm motorlar 0.00 eşit gösteriyordu. 16…Vb7, sanırım bu konuma dair öğrendiğimiz en önemli şey oldu. Kendi adıma, bu çalışma yöntemini çok verimli buldum. Öğrenmek istediğim başka konumlar için de bundan sonra hep kullanacağım.
Yeni pikniklerde görüşmek üzere!

Bir Cevap Yazın