Öz Hakiki – Asıl Google Alpha Zero

[Şahtung Haber – Hastane Çıkışı] Satranç oynayan yapay zeka” fikri çok da yeni sayılmaz. Bu fikri yapay sinir ağlarıyla bir araya getiren Google Alpha Zero ise, şüphesiz, bu mecrada çok yeni ufuklar vaat ediyor. Alpha Zero, başlangıçta satranca dair sadece oyun kurallarını bilerek, dokuz saat kendi kendine satranç çalıştıktan sonra, Stockfish satranç motorunu birbirinden ilginç partilerde yenmeyi başarıyor. maxresdefault

Bilinen ilk satranç otomatı “The Turk”ten sonra, satranç oynayan yapay zekaların öncüllerinden birinin de 1990’lı yılların ortalarında, ülkemizde, Horta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (HODTÜ), bir Türk ve bir Rus bilim insanı tarafından geliştirildiğini duymak pek çoğumuzu şaşırtabilir. Şahtung Haber, geliştiricilerden Mahmut Özbilimman’a ulaştı ve sizin için konuştu. Özbilimman, proje ile ilgili şunları söyledi:

“Projemizi Azerbaycanlı bilim insanı ve satranç ustası Borisullah Bahmanov ile birlikte geliştirmeye başladık ve kısa zamanda ciddi yol aldık. Sıfırdan öğrenen yazılımımız, tanıdığımız herkesi yeniyordu. İşlemci olarak Arthur C. Clark’tan HAL’u ödünç aldık. Her şey çok iyi gidiyordu. Nihayet bir aşamaya geldiğimizde,YZU adını verdiğimiz yapay zekamızın daha kuvvetli satranççılarla karşılaşmaya hazır olduğunu düşündük. İyi satranççıların devam ettiği mekan arayışımız bizi Fatih Kıraathanesi’ne götürdü. Orada YZU oyun gücünü daha da üst düzeylere taşıdı. Hemen her gün, YZU, kahvedeki satranççılarla oynuyordu. Bilgisayarın mikrofonunu açık unuttuğumuz gün ise bizim için sonun başlangıcı oldu. YZU, kahve oyuncularının kullandığı dili de hemen çözmüş ve mahirane şekilde kullanmaya başlamıştı. Sisteme müdahale etmeye çalıştık ancak öğrenme mantığının nasıl çalıştığını bilmiyorduk bile. YZU gözümüzün önünde ve bir kaç dakika içinde, durdurulamaz bir küfür makinesine dönüşmüştü. Okkalı, yaratıcı ve hatta aruz vezni dizilmiş şiirler şeklinde küfürler ediyordu. Cevabını verip susturabilen de çıkmayınca, üniversite fonumuzu kestiği gibi, beni de akademiden attılar. Daha sonra halden bir yer alıp kabzımallığa başlayarak yolumu buldum; o ayrı mesele.”

Bir cevap yazın