PİKNİK SATRANCINDA ŞOK MİNYATÜR 14 HAMLE!!

PİKNİK SATRANCI İLK KEZ KAYHAN GÜRBÜZ‘ÜN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİ. KAYHAN GÜRBÜZ KAZANMA VE KAYBETME OLMADAN OYNANAN PİKNİK SATRANCINI ÇOK GÜZEL BİR EGZERSİZ OLARAK GÖRDÜĞÜNÜ VE HERKESE TAVSİYE ETTİĞİNİ BELİRTTİ.

YAKLAŞIK İKİ BUÇUK SAAT SÜREN OYUNUN 60 HAMLE SÜRMESİ HALİNDE OYUNCULAR İÇİN BİR SEDYEYE İHTİYAÇ OLABİLİRDİ. ORTALAMASI 2100‘ÜN ÜZERİNDE OLAN ÜÇ OYUNCU (BELKİ DE 3 ACEMİ) SADECE Fd3 ve f6 HAMLELERİNİN ARDINDAN OLUŞAN KONUM KARŞISINDA ŞAŞKINLIKLARINI GİZLEYEMEDİLER.

CKM2

BEYAZLAR: KAYHAN GÜRBÜZ (2064)-MEHMET KIZILKAYA(2205)-CAN İNCE (2084)

SİYAHLAR: KAYHAN GÜRBÜZ (2064)-MEHMET KIZILKAYA (2205)-CAN İNCE (2084)

1.e4 e6 (Hangi açılışı oynayacağımızı tartışıyoruz. Can Fransız açılışını defalarca oynadığını ve çok fazla bir şey vaat etmediğini iddia ediyor. Ben Ata Seçer’le gerçekleştirdiğimiz piknikten çok keyif aldığım için Fransız açılışı oynayalım diyorum. Kayhan Gürbüz de Fransız açılışının iyi bir seçim olacağını düşünüyor).

2.d4 d5

3.Ac3

Bu konumda Can Ad2’yi öneriyor, Kayhan Gürbüz Ac3’ün daha iyi bir tercih olduğunu düşünüyor. Ben de ona katılıyorum.

3… Af6 (Bu konumda da Fb4’ü tartışıyoruz. Kayhan Gürbüz ve ben Fb4’le daha ilginç konumlara ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Can beyaz zımbalar diyor. Hamle sırası onda olduğu için çok itiraz etmiyoruz).

4.e5 Afd7

Ata Seçer’le oynadığımız piknikte bu konumda Ace2 oynamıştık. Bu hamle d4’ü c3 piyonuyla korumamıza imkan tanıyor. Ancak Kayhan Gürbüz f4 hamlesini tercih ediyor.

5.f4

5…c5 (Siyah d4’e saldırıyor. Fransız açılışının tipik fikri. Bu konumda Can önce a6 hamlesini çok beğeniyor, sonra vazgeçiyor).

6.Af3 Ac6

Kayhan Gürbüz bu konum için Fd3 hamlesini öneriyor. Bu hamlenin fikrinin d4’ü bırakıp konumu merkezde bloke ederek şah kanadından atak yapmak olduğunu söylüyor. Belirttiğine göre 1 dakikalık oyunlarda çok iyi sonuç veriyormuş. Can’la ben bu oyunun 1 dakika olmadığını belirterek itiraz ediyoruz.

Daha sonra fikir bana da ilginç geliyor ve oynuyoruz.

7.Fd3

Bu konumda c4 oynanmaması gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu hamle pozisyonel bir çift soru olurdu.

Can Fransız açılışının merkez mücadelesi olduğunu ve bu konumda d4 değil e5’in önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca Fransız açılışını defalarca oynadığını ve bu konumda siyahın e5’i sökmeye çalışması gerektiğini de söyleyerek bizi f6’ya ikna ediyor. Basitçe d4’ü alıp devam etmememiz toplu bir hipnoza maruz kalmamızla açıklanabilir.

7…f6

Bu hamle erken mi diye soruyorum. Tam zamanı yanıtı geliyor.

Tam ef6 oynamak üzereyken Ag5 nasıl diye soruyorum. Analizden sonra savunması çok zor bir konuma girdiğimizi fark ediyoruz. Oyun bittikten sonra bilgisayarla analiz ettiğimizde konum eşite yakın görünüyor, ancak Tal’in de farklı sözcüklerle ifade ettiği üzere satranç insanlar arasında oynanır.

8.Ag5

8…fg5

9.Vh5 g6 

((Burada 9…Şe7 hamlesini alternatif olarak düşünüyoruz.

10…h6 11.fe6 Şe6 13. Ff5 +-

(13…Şf5 14.0-0; 13… Şe7 14. Ad5)

10.f5 Af6

11.Fg5 Şd7 12.ef6 gf6 13.fe6 Şc7 14.Ff4 Fd6 15.Ab5+-)

Maça geri dönelim.

10.Fg6 hg6 

11.Vg6 Şe7

12.f5

12…Ade5

13. Fg5 Şd7

14.Ve6 1-0

Yeni bir piknik etkinliğinde daha görüşmek üzere!!

Bir sonraki etkinlik tarihi: 19.07.2017 Can İnce-Kayhan Gürbüz-Tufan Can Uzuner

Bir cevap yazın