Ali İpek ve Satranç Ahlakı

aliipek

Kazanmak için türlü numaralara başvuran, piyona piyon oyun sonunda rakibinin bayrağını düşürmeye çalışanların özellikle okumasını umarım. Satranç oyunun sadece kazanmaktan ve elo artırmaktan ibaret olmadığını, satranç ahlakının ve rakibe saygının satranç oyunun önemli bir parçası olduğunu hatırlatan bu anektodu Cumali Ünver’den dinledim.

”Bir turnuvada eski Türkiye Şampiyonu Ali İpek ve 1700 civarında tarih aşığı bir oyuncu olan Tufan Polat oynamaktadırlar. Oyun sonunda, at piyona karşı, fil piyon kalmıştır. Berabere kaçınılmaz görünmektedir. Bu noktada Tufan Polat terk eder. Ali İpek, konum berabere, bunu kabul edemem, der. Tufan Polat, hocam siz şampiyonluğa oynayan birisiniz, benim içinse sizinle oynamak yeterlidir, der. Ali İpek itiraz eder, tartışma ilerler. Öyle ki; hakem gelir. Tufan Polat terk etmekte, Ali İpek ise beraberlikte ısrar etmektedir.”

Ali İpek ve Satranç Ahlakı” üzerine bir yorum

  • Ali İpek i 1984 yılında Tuzla piyade okulunda tesadüfen tanıdım. Aynı bölük aynı takımdaydık.. İkimizde kısa boylu cılız dık. Bir gün eğitim alanında dinlenme molasında.. Oturduğu yerde bir şeyler yaptığını gördüm. Baktım Bezden satranç tahtası ve oyuncuları dizmiş, kendi kendine oynuyor. Ben de bir kaç kez seyretmişim oynayanları.. Adını da bilmiyordum.. Arkadaş beraber oynayalım mı ? dedim. Olur oynayalım dedi.. Tabi süre az.. O nasıl çıkarsa aynını ben yapıyordum. Neyse bir kaç hamle sonra beni budamaya başladı.. Mola süresi doldu. O na Ali sen iyi biliyorsun ben daha acemiyim deyince.. Yok yok fena değilsin dedi ve ekledi ben Türkiye 2. siyim.. Ali yi dağıtım olduktan sonra hiç görmedim.. Kısa süreli bir arkadaşlığımız olmuştu.. Efendi, temiz kalpli biriydi. Allah rahmet eylesin

Bir cevap yazın