Piknik Satrancı Tarihinde İlk Zeitnot (Zaman Sıkışması)

Babil Kafe’de
piknik satrancı etkinliklerinin altıncısı Mehmet Kızılkaya, Tufan Can Uzuner, Ayhan Azizoğlu ve İsmail Korkmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. Abdullah Sözen verdiği beyanın aksine, özel  durumundan dolayı etkinliğe katılamadı. Etkinlik 4 kişiyle gerçekleştiği için rotasyon tablosu uygulandı. Bu piknikte de son pikniklerdeki gelenek bozulmadı ve sıra dışı konumların peşinden koşuldu.  Ağırlıklı olarak yönlendirdiği oyunda, Ayhan Azizoğlu’na, karşı çıktığı 17.g4 hamlesini oynamak nasip oldu. Saat 11’e yaklaşırken, ailelerin beklemesi durumuyla karşılaşılınca, 21. hamlede oyuncular zaman sıkışmasına girdiler ve kalan hamleler hatalarla birlikte üç dakika gibi bir sürede tamamlandı. Bu piknik satrancı tarihinin ilk zeitnotu oldu.

1.e4 c5

2.Af3 d6

3.c3 (Standart konumlardan kaçmak için Ayhan Azizoğlu bu hamleyi öneriyor. Ancak şöyle de bir durum var: Standart konumlardan uzak dura dura, bizim için standart dışı konumlar standart, standart konumlar sıra dışı hale geliyor).

3…Af6

4.Fe2 Ac6 (Ae4’e 5.Va4 ilkokul numarası var).

5.d4 İlk piyon fedası geliyor.

5…cd4

6.cd4 Ae4

7.d5 Va5

8.Ac3 Ae5

9.Ae5 Ac3

10.bc3 (Burada Ac4 oynamayarak farkına varmadan sıralamayı düzeltiyoruz). Vc3

11.Fd2 Ve5 (Siyah ikinci piyonunu da aldı, buna karşılık beyaz gelişim üstünlüğüne sahip).

12.0-0 a6 (Siyahın önemli hamlelerinden birisi. Siyah, beyazın vezir kanadın taşları getirmesini geciktirip, roku hazırlayıp oyunu kazanmak istiyor.).

13. Ke1 (Beyaz iki ya da üç piyon fark etmez ben atağıma bakmalıyım diyor)

13…Vd5

14.Ff3 Vf5 (Bu hamle Vb5 gibi bir devam yolundan çok daha fazla olanak sunuyor diye düşünüyoruz).

15. Kb1 Kb8

16.Fc6 (Siyahın roku bozulunca, durumu beyaza kazanç gibi değerlendirmeye başlıyoruz, ama birkaç hamle içinde dengeler değişecek).

16…Fd7

17.g4 (Ayhan Azizoğlu bu hamleyi beğenmemesine rağmen, hayali analizlere dalıp onu bu hamleyi oynamaya ikna ediyoruz. g4 fikri ilk kez 15. hamlede ortaya atıldığında, Ayhan Azizoğlu öyle hamle mi olur, diye sormuştu).

17…Vg6

18.Fd7 Şd7

6-5

19.Va4

(İsmail bu konumda ısrarla 19.Vf3 öneriyor. Ben de Vf3’e 19…f5 öneriyorum).

Şöyle bir varyant var: 20.Kb7 Kb7 21.Vb7 Şe8 22.Vc8 Şc7 (Biz burada analizi kesiyoruz ancak 23.Fg5! ile beyaz eşitliyor.

Oysa 19.Kb6 oynasa b5 sürüşünü kestiği için beyaz rahatça kazanabilirdi. Bu hamle birkaç kez konuşulmasına rağmen nedense unutuldu ve oynanmadı.

19…b5

(Bu konumda ben 20.Va6 alıp kazanca oynayabileceğimiz fikrini öneriyorum, ama Tufan Can Uzuner kazancı gösteriyor:  20…Vg4 21.Şf1 Vc4+ 22. Ke2 Vc6 +-)

20.Vd4⊕ Kb7⊕

21. Kc1 e6

22.Vc3 Bu konumda Beyaz acele etmeyip 22.h3 oynasa kazanacak. Siyahın gelişmek için zamanı yok

23…Vg4

23. Şh1 Vc4

24.Va5 Vd5

25.Şg1 Fe7

0-1

Sonunda kazanan yine dostluk oldu.

6-6  piknika

Oyunun bir yerinde beyazın g5le mat ettiği bir pozisyon görmüştük, onu hatırlayınca yazıya ekleyeceğim.

Bir cevap yazın