Yalnız Piyonlarla Hamle Yaparak Kazanılmış Satranç Partileri

pawn

Gelmiş-geçmiş en renkli dünya şampiyonu Robert Fischer, Tigran Petrosian ile oynamaktadır. Bir ara Petrosian Fischer’e  doğru eğilir ve kısık sesle, “Bobby, kimin daha iyi konumda olduğunu bilmiyorum ama beraberlik öneriyorum.”
Fischer: “Tigran’cığım, ben de kimin daha iyi konumda olduğunu bilmiyorum ama ben bir piyon öndeyim!”

fischerPetrosian
(Fischer – Petrosian, 1958)

Rakibin karşılığında elde ettği karşı saldırı, gelişim, alan  ya da inisiyatif üstünlüğü olmaksızın bir piyon (yani satranççı deyişiyle “sağlıklı bir piyon”) önde olmak, satranç ustaları için pek çok durumda “kazanca geçmek” ile hemen hemen eş anlamlı.

İSD’nin Sakızağacı Sokak’taki eski yerinde duvarda bir yazı vardı. Beatles’ın “Happiness is a warm gun” (“Mutluluk sıcak bir silahtır”) şarkısına gönderme olarak: “Happiness is a passed pawn” (“Mutluluk bir geçer piyondur!”) yazardı.

Happiness_is_a_Passed_Pawn

Piyonlar her ne kadar bu denli değerli olsalar da, sonuçta tahtanın en zayıf görünen taşıdır. Tahtadaki savaş sırasında en çabuk gözden çıkarılabilen taştır. Yine de sonucu çoğunlukla piyonlar belirler.

Durum böyleyken, acaba usta düzeyinde, yalnızca ve yalnızca piyon hamleleri yaparak, başka hiç bir taşa dokunmadan kazanılmış oyunlar var mıdır? Satranç gerçekten tuhaf bir oyun ve yanıt: Evet, hem de birden fazla! İlk örneğimiz Marshall Satranç Klübü Birinciliği için yapılan Marshall-Rogozin, New York 1940 partisi. Bakalım:

İkinci örneğimizde Hans Bruening, hiç piyonlardan başka hiç bir taşla oynamadan, bir acemiye karşı altı hamlede oyun kazanmış:

Son örneğimiz, yine Milwaukee’de, üstteki oyundan on yıl sonra oynanmış. Kujoth da Marshall ile aynı planı(!) uygulamış:

Hipermodern satrancın emekleme çağında böyle oyunlar ortaya çıkması belki de anlaşılabilir, yine de yalnızca piyon hamleleri yaparak kazanmak büyüleyici!

Yalnız Piyonlarla Hamle Yaparak Kazanılmış Satranç Partileri” üzerine 2 yorum

Bir cevap yazın