Satranç Eğitimi Açısından Piknik Satrancı

Eğitimsel açıdan baktığımızda, Piknik’in normal satranca göre çok açık iki üstünlüğü var:

  • Oyuncular her maçta her iki taraf açısından da düşünmek durumundalar.
  • Sözlü olarak analiz yapmak ve fikir alış verişinde bulunmak serbest ve hatta bir yerden sonra neredeyse zorunlu.

“Piknik’in bu özelliklerini nasıl eğitsel açıdan avantaja dönüştürebiliriz?” sorusunu sorduğumuzda karşımız çok ilginç yanıtlar çıkıyor:

  • Konum değerlendirmelerinde: Tahtaya “belirsiz” bir konum dizilir ve oyun başlar. Eğitime katılanlar –yani oyuncular- her iki taraf için de taşların bulunabilecekleri ideal kareleri, stratejik ve taktik olanaklar ile dinamik bir planı tasarlamak durumundadırlar. Bu da, oyuncunun konumsal ve taktik anlayışının ilerlemesine büyük ivme katacaktır.

  • Açılış çalışmalarında: Herhangi bir açılış varyantının anahtar konumu dizilir ve oyun başlar. Örneğin Şah-Hint ile 1. d4 Af6 2. d4 g6 3. Ac3 Fg7 4. e4 d6 5. Af3 0-0 6. Fe2 e5 7. 0-0 Ac6 8. d5 Ae7 bizi “Mar Del Plata” devam yoluna getirecektir. İlk piknik bu konumdan başlar. Daha sonra oyuncular Ae1, Ad2, b4 ve hatta Fe3 hamleleriyle başlayan piknikler de oynayabilir ve her iki renk açısından da, konumun olanakları ve zayıflıkları hakkında birinci elden iç görü kazanmış olurlar. Daha sonra bu edinilen iç görünün üstüne gerçek hayatta neler oynandığına (yani teoriye) bakarak, Mar Del Plata hakkında büyükusta düzeyinde anlayışa sahip olabilirler.
  • Aynı çalışmayı başka varyantlarla da yaptıktan sonra, birinci elden edinilmiş ve içselleştirilmiş, çok kuvvetli bir açılış repertuarı sahibi olabilirler.

  • Taktik çalışmalarda: Özellikle pozisyonel fedalar içeren ve kazanç için birkaç hamleden fazlası gereken konumlarda saldırı ve savunma olanakları bir arada düşünmek, taktik anlayışı kuvvetlendirecektir.

  • Oyunsonlarında: “En zor şey kazanılmış oyunu kazanmaktır.” Çeşitli oyunsonu konumları incelenerek bir tarafla kazanç aranırken, diğer tarafla konum tutulmaya ve eşitliğe götürülmeye çalışılabilir.

Piknik, sadece bir satranç türevi değil, satranca –ve tüm dünyaya- bakmak, dünyayı farklı biçimde algılayabilmek için, bolca diyalektik barındıran alternatif bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanım alanlarını belirlemek, eğitimci ve oyuncuların imgelem gücüne kalmıştır.

Bir Cevap Yazın