Piknik Satrancı

Rekabeti ortadan kaldırarak, herkesin katkıda bulunduğu bir pikniğe katılır gibi satranç oynamak mümkün. Bunun için tek yapılması gereken tek sayıda oyuncuyla oynamak. Tek sayıda oyuncuyla oynanan satranç partisinde, aynı oyuncu hem beyaz, hem siyah taşlarla hamle yaptığından, kazanmak ve kaybetmek anlamını yitiriyor ve oyunun tüm katılımcıları ekibe dönüşerek, hep birlikte satrancı kucaklayabiliyorlar. Kazanmak ve kaybetmek amaç olmaktan çıktığında, daha iyi ya da daha eğlenceli bir oyuna doğru ilerliyoruz. Kaybetme ve kazanmadan bağımsız şekilde oynamak, içimizde daha sanatsal, daha bilimsel ve daha eğlenceli bir satranca dair bir umut uyandırıyor. Yazının geri kalanında bu yeni oynama biçiminden piknik satrancı diye bahsedeceğim. Elbette sadece pikniğe gidildiğinde oynanması gerekmiyor. Aşağıda farklı amaçlarla gerçekleştirilebilecek piknik satrancı örnekleri bilgilerinize sunulmuştur.
Parti No.1
Oyuncular: İki iyi oyuncu ve Bir Acemi:

Oyun acemi oyuncuya verilen tavsiyelerle geçti. Acemi oyuncu yeni başlayan bir çocuk ya da gelişmeye eğilimli biriyse, çok iyi bir eğitim yöntemi olarak kullanılabilir, aksi takdirde 3. Kişinin iyi bir arkadaş olması ve şakayı kaldırması gerekir. Bu da gerçekleşmezse acemi kişi bir sonraki oyunda masada istenmeyecektir. Sanat sanatçılar tarafından icra edilir.

Parti No.2:
Oyuncular: Üç çok iyi oyuncu
Satrancın bilgisayar olmadan, aralarında konuşarak üç çok iyi oyuncu tarafından oynandığını düşünün. Kasparov, Karpov ve Carlsen… Egolarından arındıklarını, ilk zıtlaşmaları bir kenara bırakarak, bilimin sınırında sanat, sanatın sınırında bilim icra ettiklerini düşünün.

Parti No.3

Oyuncular: Güçleri Birbirine Yakın 3 Vasat Üstü Oyuncu:

Amaç parti no.2’ye ulaşmaktır, ya da yaklaşmaktır.

Parti No.4

Oyuncular: Mehmet, Can, Metin

Her oyuncu hamlesini yapar ve bir şarkı söyler, ya da bir şiir okur, ya da sevdiği bir şarkıyı çalar. Düşünürken halay çekilir, dans edilir Arada hata yapılır, ama bu önemsenir. Eğlence birinci önceliktir, ama satranca saygı duyulur.

Oyun tek sayıda sonsuz oyuncuyla oynanabilir, ancak oyuncu sayısı arttıkça kişi başına düşen hamle sayısı, dolayısıyla oyuna konsantrasyon azalacaktır. Biz üç ya da beş kişilik pikniklerde satranç kalitesinin daha üst seviyede olacağını düşünüyoruz, ama 7 ya da 9 kişilik piknikler de düzenlenebilir.
Tek sayıda oyuncudan biri oyunu bıraktığında oyun bozulacak gibi görünmektedir. Peki, çift sayıda insan bir aradayken bu oyunu oynayamayacak mıdır? Bu durumda taraflar hayali bir oyuncu ekleyerek oynayabilirler. Örneğin Can’la yanımızda Abdullah Sözen varmış gibi pek çok parti yaptık. Oyuna katılan oyuncunun, oyunun devamlığı açısından diğerlerine karşı sorumluluğu, oyun içinde kendi varlığına saygısı kadardır. Gitmesi gerekenler için hiçbir şekilde yaptırım yoktur, onları bir sonraki pikniğe davet etmeyenler için de. Oyunu dışarıdan takip edenlerin sayısının artması ile oyuncu değişikliği imkânı dolayısıyla tiyatrolu oyunların sayısının azalacağı öngörülebilir.
Piknikte hakem yoktur, çünkü ona ihtiyaç duyulmaz. Oyuncular, konuşarak her türlü sorunu çözerler, gerektiğinde oylama yaparlar, %60 ve üzeri oy kararın uygulanması için yeterlidir. Beraberlik ve terk için de, oyun içinde bir kişinin şarkı söylemesi ve dışarıdan birisine oyuna karışmasına izin vermek için de oylama yapılır.

Bir tahta olmadan körleme oynamak işi kolaylaştıracaktır, çünkü tahta etrafında eğri oturmak sıkıntı yaratacaktır. Körleme oyunda tuşe sorunu da ortadan kalkmış olur. Standart tahta yerine karşıya büyükçe bir gösterim tahtası ya da ekran yerleştirilebilir. Oyuncular tahtanın karşısına paralel olarak sıralanır ve hamle sırası gelen tahtaya giderek hamlesini yapar. Tahta üzerinde oynarken tuşe satranç disiplini açısından geçerli olmalıdır, ancak uç durumlarda oylama talep edilebilir.

Notasyon kağıdında dikeyde isimler, yatayda hamle numaraları yer alır.
Örnek:
Hamle MEHMET CAN ABDULLAH
1 e4 e5 Af3
2 Ac6 Fc4 Fc5

Oyunda rating ölçümü yapılabilir. Oyun elektronik bir tahta üzerine aktarılarak oynandığında her hamle bilgisayara aktarılıp, Δx ölçümü takip edilir. Bu bir katsayıyla çarpılır ve her partide bir rating değişimine ulaşılır. Ancak bu egoyu tahrik edecektir. Bu şekilde turnuvalar organize edilebilir. Rating sıralamasında yükselmek için, konuşmalar sırasında yanlış yönlendirmelerde bulunan oyuncular türeyebilir. Bu nedenle biz ratingin bu oyunun içinde olmaması gerektiğini, amacın egoyu bir kenara koyarak satrançtan zevk almak ve onu güzelleştirmek olduğunu düşünüyoruz. Elbette herkes piknik satrancını istediği şekilde oynamakta özgürdür. Oyunumuz demokratiktir abiler.

Bir Cevap Yazın